Bliv klog på de forskellige æblesorter

Du har sikkert hørt ordsproget Et æble om dagen holder lægen fra døren, og det er der faktisk noget om, for æbler er rigtig sunde og kan bidrage til at forebygge visse sygdomme. Æbler indeholder bl.a. vitaminerne C,E,K,B1,B2 og B6 som er med til at styrke immunforsvaret og der er også vigtige mineraler som er gavnlige for stofskifte, nervesystem og muskler. Dertil indeholder æbler både opløselige og uopløselige kostfibre. De uopløselige fibre er med til at sikre et velfungerende fordøjelsessystem og opløselige fibre som pektin er med til at nedsætte blodets kolesterol. Og noget tyder også på at æbler kan være med til at forebygge visse kræftformer, type 2-diabetes og indholdet af antioxidanter skulle hæmme udviklingen af Alzheimers.

Så ja æbler er rigtig sunde, og så smager de også godt. Men alle æbler smager ikke ens, de har forskellig konsistens, sødme og syrlighed og med de mange forskellige sorter, kan det være svært at vide om det æble som er på tilbud i det lokale supermarked nu også er et af dem man bedst kan lide. Heldigvis er det hjælp at hente på nettet, og vi har her samlet er par links som kan hjælpe dig til at blive klog på smagen af de forskellige æblesorter.

En lille æble guide

På hjemmesiden en himmelskmundfuld.dk, kan du finde en rigtig fin æble guide som både fortæller om æblets fysiske karakteristik, dets smag og tips anvendelse. Guiden er gjort tilgængelig som et pdf dokument, som nemt kan gemmes eller udskrives til senere brug. Linket her sender dig videre til websiden, hvorfra du så kan klikke på linket Æblesorter og deres anvendelse for at åbne pdf dokumentet.

Vælg det rette æble

Politiken har også en artikel med information om en række almindelige æblesorter, her kan du blandt andet se hvornår æblet opnår sin modenhed her hjemme.

Smagsevaluering af æbler

Den sidste æble guide jeg vil anbefale er skrevet af Fødevareekspert Michael René, der har en særlig passion for æbler og hjemmeproduktion af æblecider. Via dette link giver han en fin gennemgang af forskellige danske og udenlandske æblers smag, konsistens, udseende og mundfornemmelse.