Gratis billeder du må bruge overalt

Man kan nemt finde en masse billeder ved at søge på Googles billedsøgning, men selvom det er nemt, så er det ikke sikkert du må bruge disse billeder til noget, da de fleste højst sandsynlig er beskyttet af ophavsret og ikke må bruges uden tilladelse. Det kan faktisk blive dyrt hvis du bruger den forkertes persons billede på f.eks. Facebook eller din blog.

Hvis man skal bruge et professionelt billede så skal man normalt betale for at få rettigheder til det, også selvom det er til ens private blog eller lignende, men heldigvis findes der også billeder som man godt må bruge uden at betale for det. På Pixabay.com kan man finde over 1.500.000 fotos som man må bruge helt gratis, og det er billeder som ofte er af høj kvalitet. Billederne er frigivet under  Creative Commons CC0, hvilket betyder at man må kopiere, ændre og distribuere billederne uden at betale eller spørge om lov. Billederne må endda bruges kommercielt, så står man og skal bruge et billede til et projekt på jobbet så er det også muligt (den enkelte arbejdsplads kan dog have egne regler om brug af billeder).

Men det er ikke kun fotos man kan finde på siden, her er også Illustrationer, vektorgrafik og videoklip. Så der skulle være noget for de fleste billede behov.

De mange gratis billeder bliver doneret og uploadet af ophavspersonerne selv. Så hvor sikker kan man være på at der ikke er uploaded billeder af personer som ikke har retten til dem? Svaret er at man aldrig kan være 100 procent sikker, men det ser ud til at Pixabay gør et stort stykke arbejde med at tjekke de billeder som bliver uploadet.

Pixabay er sandsynligvis den bedste kilde til gratis billeder som man frit kan benytte. Kvaliteten er god og reglerne for brug er enkle og ligetil.

Et andet sted man kan finde gratis billeder som er frigivet under Creative Commons er commons.wikimedia.org. Men her er det lidt mere indviklet at finde ud af, da der er brugt forskellige udgaver af Creative Commons som betyder der kan være specielle restriktioner på den frie benyttelse af billederne – det kan f.eks. være et krav om at ophavsmanden attribueres.

Der er således gode muligheder for at finde et godt billede man frit må benytte, så der er ingen grund til at løbe risikoen ved at bruge billeder fundet på søgemaskiner og tilfældige websider.

Hvis man skal bruge billederne fra sin mobil eller tablet, så findes der også en app til både iOS og Android, som gør den endnu nemmere at finde fantastisk gratis billeder til enhver lejlighed (søg efter Pixabay i din appbutik).

Kategori:
Websider
-
Tags:
Informativ Nettet
20. september 2018