Se hvordan folk virkelig lever forskellige steder i verden

Der er næppe nogen som er i tvivl om, at folk har forskellige levestandarder forskellige steder i verden. Og når vi skal beskrive hvordan folk lever i andre lande, bruger vi statistikker som blandt andet ser på indkomst og forbrug, men det kan alligevel være svært at forstå hvordan levestandarden virkelig er ud fra tal. Derfor har Anna Rosling Rönnlund fra Gapminder lavet “Dollar Street”, som forsøger at vise hvordan folk virkelig lever, ved at bruge billeder som data – og det er faktisk en ret interessant side, specielt sammenlignet med tør statistik.

Forestil dig verden som en lang gade, hvor alle huse er linet op efter indkomst. De fattige bor til venstre og de rige bor til højre, og alle andre et sted midt imellem. Hvor på denne vej ville du bo? Hvordan ville dit liv se ud hvis du boede et andet sted i verden med samme indkomst? Og hvordan ser forskellen på rig og fattig egentlig ud når bestemte landsdele eller hele verden bliver sammenlignet? Det er nogle af de ting som Dollar Street forsøger at synliggøre.

Siden har indtil videre samlet mere end 200 hjem fra 50 lande rundt om i verden. Det er blevet til 30.000 fotos og 10.000 videoer fra disse hjem. Selvom det er mange billeder og mange hjem som har været med, så er det statistisk kun et ekstremt lille udpluk af befolkningen, alligevel giver det et rimelig godt billede af levestandarden rundt om i verden, vist på en måde som gør det hele lidt mere forståeligt.

Afgrænsede emner giver et bedre billede
Man kan filtrere billederne som vises på Dollar Street, ud fra en lang række kriterier. Man kan f.eks. vælge at se billeder som er afgrænset til familiens hjem, deres mest elskede ting, eller hvad de drømmer om at eje. Og man kan også afgrænse til at se hvordan folk sover, hvordan børnenes legetøj ser ud, hvordan folk spiser, eller hvordan deres toiletforhold er. Siden giver i det hele taget et godt billede af hvad indtægt og verdensdel betyder for befolkningens levestandard.

dollerstreet2

Vi er ret ens når vi har samme indkomst
Når man leger lidt med sidens funktioner, så står det hurtigt klart af forskellene på levestandard er helt enorme, mellem rig og fattig. Til gengæld er der faktisk ikke den store forskel på hvordan vi bor forskellige steder i verden hvis man afgrænser indkomsten til et bestemt niveau. F.eks. er billederne fra spisestederne ret ens uanset om man er ekstremt fattig i  Kina eller Nigeria, og omvendt er der heller ikke meget forskel på hvor dan de rigeste spiser, sover eller går på toilettet, uanset om vi snakker Kina, Mexico eller Sverige.

levestandard

Der er endnu ingen danske familier med på siden, men der er en række svenske som vi på mange måder kan sammenligne os med. Efterhånden som siden udvides med flere familier fra flere forskellige lande, bliver anskueliggørelsen af hvordan folk lever og hvad der er afgørende for livsstil selvfølgelig tydeligere.

Du kan se Dollar Street her: www.gapminder.org/dollar-street

Kategori:
Websider
-
Tags:
Informativ
6. december 2019