Se hvilke data dine fotos skjuler

De fleste mobiltelefoner har i dag et ganske hæderligt digitalkamera, og det betyder at vi tager fotos som aldrig før. De mange fotos vi tager bliver ofte delt direkte med familie og venner, men også på nettet via sociale medier og andre webservices. Men vidste du at dine fotos, udover selve billedet også indeholder en mase data om blandt andet hvor og hvornår det er taget?

De fleste digitalfotos gemmes i et billedformat som hedder JPEG, og udover de komprimerede billededata som udgør fotoet, så indenholder JPEG filen også EXIF data, som er et format til at gemme informationer om billedet. Disse informationer indeholder en masse teknisk information om fotoet, som f.eks. lukketid, blænde, ISO, om det er brugt blitz og lignende. Hvilket nok mest er nyttig information for professionelle og andre som går meget op i de de tekniske aspekter af fotograferingen. Men EXIF-dataerne indeholder også information om hvilket tidspunkt og dato billedet er taget, hvilket mobil mærke og model der er brugt, samt en præcis GPS-lokation som fortæller hvor billedet er taget.

Hvis du f.eks. har taget et foto hjemme i stuen en mandag formiddag og en anden person har adgang til billedet, så vil vedkommende kunne finde ud af hvor du bor og at du var hjemme denne mandag formiddag.

De fleste tænker over hvad et foto viser inden de deler det på nettet, men ikke alle tænker over hvilke andre data det delte billede indeholder. Heldigvis gør mange sociale medier det at de fjerne EXIF data fra fotoet inden det gemmes på deres servere, men der er også mange webservices som bevarer EXIF dataerne i fotoet.

Se eller fjern de EXIF-data dine fotos indeholder

Der findes en række websider og programmer som nemt lader dig se de data som dine fotos indeholder. En af de websider som lader dig se disse EXIF data er metapicz.com, her kan man både uploade billeder og angive en URL til billeder som allerede er uploadet til nettet.

Hvis man udelukkende er ude efter lokations data, så er GeoImgr et bedre bud. Her kan man nemt uploade et foto og få vist hvor billedet er taget på et google kort, hvor man kan zoome ind og få vist satelitfotos af hvor billedet er taget. GeoImgr giver også mulighed for at fjerne lokations data fra billedet eller ændre dem til noget helt andet.

Windows, Mac, Android og iOS programmer til fjernelse af EXIF data
Hvis man ønsker at fjerne EXIF-data fra sine fotos inden man uploader dem på nettet, så findes der en række programmer som kan hjælpe med dette. Fordelen ved et dedikeret program frem for en online service er, at man ikke skal til at uploade hvert enkelt billede til en server på nettet blot for at fjerne disse EXIF data, og det kan give mere mening at gøre det lokalt på sin enhed inden man uploader sine billeder.

Her er nogle apps som nemt fjerne disse data på henholdsvis Windows computere, Mac computere, Android mobiler og iPhones.

Windows: Eeasy exif delete
Mac: ImageOptim
Android: Photo Exif Editor
iOS (iPhone): Metapho

Ovenstående apps er valgt ud fra at de er gratis, modtager rimelige opdateringer og har en vis popularitet. Men der findes mange andre apps som gør noget tilsvarende. (Søg evt. på EXIF remover eller EXIF editor).

Hvis du typisk uploader dine billeder til bestemte sider på nettet, så prøv at undersøge om EXIF data bliver fjernet automatisk af det websted du uploader billederne til, inden du bruger tid og besvær ved at fjerne disse data manuelt via ovenstående apps. Det kan du let gøre ved at kopiere billedlinket fra et billede du allerede har uploaded og så indsætte linket på en side som metapicz.com eller exifdata.com.

Kategori:
Netbruger
-
Tags:
Nettet tips Udvalgte
19. november 2019