Skab gode vaner og nå dine mål med Streaks

Vaner er svære at bryde og det kan være lige så svært at opbygge nye gode vaner. Men både det at bryde en dårlig vane og starte en ny god vane, er afgørende for rigtig mange af de mål vi sætter os her i livet – derfor sker det også alt for ofte for mange af os, at vi giver op inden vi når det mål vi har sat.

Det er derfor ikke underligt der er skrevet en lang række bøger og udviklet en lang række programmer og teknikker som skal hjælpe os med af bryde vaner og skabe nye og bedre vaner.

Her kigger vi på App’en Streaks, som er rigtig god til både at skabe gode vaner og bryde dem man gerne vil af med. Streaks findes desværre endnu kun til iPhone, men der findes selvfølgelig også lignende Apps til Android, og jeg lister et par af dem i bunden af artiklen.

Streaks er en slags to-do liste, men mens nogle to-do apps er meget simple og andre er overdrevet komplicerede, så har Streaks sat et knivskarpt fokus på at opbygge og bryde vaner. Og det gør Streaks rigtig godt, den er super enkel at bruge og giver alt den funktionalitet man har brug for, og vigtigst af alt så virke denne App faktisk når det kommer til at ændre vaner – eller det er i hvert fald min personlige erfaring, for det er selvfølgelig forskelligt fra person til person hvilke værktøjer der er mest effektive for den enkelte.

Sådan får man gode vaner med Streaks

Hver opgave tildeles en titel og et ikon som symbolisere opgavens art, og så angiver man om opgaven skal udføres hver dag eller på bestemte dage i ugen eller med et bestemt interval. Det er også muligt at dele en opgave op i flere gennemkørsler per dag, hvis man f.eks. skal huske at drikke en halv liter vand 3 gange om dagen.

Man kan oprette en opgave som noget der skal gøres eller som noget man skal lade være med at gøre, og derudover kan en opgave oprettes ud fra et mål i Sundheds appen, det kan f.eks. være hvis man skal gå et bestemt antal skridt hver dag. Sidstnævnte bliver automatisk udfyldt på baggrund af data fra Apples sundheds app, mens opgaver som skal udføres markeres ved at holde fingeren på ikonet for opgaven nogle sekunder, og de ting man skal lade være med som f.eks. rygning, spise slik eller hvad man nu gerne vil stoppe med, ja de er udfyldt på forhånd, men kommer man til at gøre det alligevel, så sletter man markeringen ved at holde fingeren på opgave ikonet.

Hvis man trykker kort på et ikon kan man bladre mellem kalender visning, statistik visning og opgave visning. Holder man fingeren på statistik visningen nogle sekunder kan man få vist mere detaljeret statistik, og holder man fingeren på kalender ikonet kan man få vist en mere detaljeret kanender.

Streak sender som andre lignende apps også notifikationer som minder om, at man skal huske at udføre opgaven. Streaks prøver at lære hvilket tidspunkt det er bedst at give dig notifikationen, men det er også muligt at indstille et bestemt tidspunkt eller helt slå notifikationer fra for en given opgave.

Der er indbygget en begrænsning på 6 opgaver på skærmen for at holde det hele overskueligt, det er trods alt begrænset hvor mange nye vaner man kan tillægge sig på en gang. Har man alligevel brug for mere er det dog muligt at trykke på de 6 runde cirkler i bunden af appen for at få vist endnu en side med plads til 6 opgaver, så man i alt kan have op til 12 opgaver på en gang. Når en vane er blevet så indkørt at det bare er noget man gør helt automatisk, så kan man slette opgaven fra Streaks og oprette en ny.

Det er muligt at tilpasse app’en med de farver man selv ønsker og man kan flytte rundt på opgavernes rækkefølge, men ret meget mere er der ikke til denne app, den er utrolig enkel og intuitiv at bruge.

Virker det så? Tja, som med alle andre værktøjer til at opnå nye vaner, så er den kun så effektiv som man gør den til. Personligt har jeg stor glæde af denne app, fordi det er en app som er så ligetil at bruge, og så er det sjovt at se hvor mange dage i streg man fuldføre opgaven, inden man kommer til at misse den planlagte opgave – man kan næsten sige Streaks er vanedannende :-)

Streaks koster 45 kroner i App Store, så den er ikke gratis, til gengæld er der heller ingen reklamer eller behov for in-app køb. Og har du et Apple Watch, så følger der automatisk en app med til dit Watch, som fungerer rigtig godt og som kan være en ekstra hjælp til at få gang i de nye gode vaner.

Links: 
Streaks hjemmeside
Download link til App Store

Android alternativer
En godt alternativ til Android mobiler er Habit Tracker, som faktisk også findes til iPhone – her hedder det bare Habit Bull. Og så er der HabitHub som også er en af de bedre af slagsen.

Kategori:
Apps & services
-
Tags:
ios livsstil Udvalgte
19. november 2019