Få indblik i hvad der kører på din PC

Hvis du har brug for at få et detaljeret billede af hvad der kører på din computer, og hvor meget processorklaft og hukommelse hver enkelt process bruger, så er der rigtig god hjælp at hente i Microsofts gratisprogram Process Explorer.

Windows indbyggede Jobliste, giver et grundlæggende billede af hvad der kører af programmer og processor på computeren, og det er også muligt at se hvad der bruges af både hukommelse og CPU-kraft, men så kan man heller ikke ret meget mere end det. Hvis man vil vide mere så kan man til gengæld downloade Process Explorer som er et helt gratis værktøj fra Microsoft, og her er der straks flere informationer at hente.

processexplorer

Process Explorer giver dig blandt andet følgende muligheder:

1. Se hvor meget CPU-kraft og hukommelse der bruges som på den indbyggede jobliste, men med Process Explorer kan du også få vist det grafisk med historiske data, hvilket er anvendeligt hvis man vil se hvad det er det der brugte en masse ressourcer for lidt siden.

2. Se hvilke filer, mapper og elementer i registreringsdatabasen en kørende proces bruger.

3. Man kan effektivt aflive en proces ved at højre klikke på den og vælge ”kill” fra menuen.

4. Hvis en proces bruger 100 procent af CPUen, kan man genstarte den og se om det løser problemet.

5. Man kan få et overblik over hvilke processer der hører sammen. Ofte startes svchost.exe op flere gange, og nu kan man altså se hvilket program der hører sammen med hvilken svchost.exe.

6. Man kan ændre på prioriteten for de forskellige processor. På den måde kan du fortælle Windows om et program skal have tildelt lidt mere eller lidt mindre af de ressourcer der er til rådighed på computeren.

7. Genvejs tasten Ctrl+M giver hurtig informationssøgning på nettet efter den proces man har markeret.

Der er i det hele taget en masse små detaljer man kan gå i dybden med for at få et mere detaljeret billede af hvad der foregår på ens computer. Programmet kræver dog en lille smule teknisk indsigt hvis man skal have glæde af det.

Du kan helt gratis hente programmet her: Process Explorer Download

Kategori:
Apps & services
-
Tags:
tips Windows
15. november 2016