Sådan sletter du filerne helt!

Når filer slettes i Windows, så kan de stadig gendannes også selv om man har tømt papirkurven. Hvis man vil være sikker på at filerne er slettet helt, så skal de ødelægges ved gentagne overskrivninger.

Hvis man skal sælge eller skrotte sin gamle PC, så vil de fleste nok foretrække at disken bliver slettet først. Mange gør dette ved at slette filerne i stifinder eller formatere harddisken, men det er slet ikke nok for de data der lå på disken kan nemt gendannes med specielle programmer. Der har gennem tiderne været mange eksempler på, at følsomme data er blevet gendannet fra diske som den tidligere ejer troede var slettet.

Hvis man vil være sikker på at personlige data som gamle mails, kreditkortnumre, dokumenter, personlige fotos og detaljerede person- og virksomhedsoplysninger ikke ryger i de forkerte hænder for enten af blive misbrugt eller offentliggjort på nettet, så skal man sørge for at slette filerne med specielle sletteprogrammer.

eraser

 

Et af disse sletteprogrammer hedder Eraser og kan downloades gratis fra www.heidi.it. Eraser sørger for at filerne slettes fuldstændig så de ikke kan gendannes, det sker ved at overskrive dem indtil flere gange med bestemte algoritmer.

Man kan vælge blandt forskellige algoritmer, alt efter hvor sikker man vil være på at intet af filen nogensinde kan gendannes. Jo større sikkerhed man vælger des længere tid tager det at slette filen.

Når man har installeret Eraser kommer der to nye punkter i den menu der fremkommer når man højreklikker på en fil. Det ene punkt hedder ”Erase” og gør det muligt at slette filen på en sikker måde, det andet punkt hedder ”Eraser Secure Move” og gør det muligt at flytte filen på en sikker måde. For hvis man flytter en fil fra en disk til en anden så bliver den faktisk slet ikke flyttet, men derimod kopieret hvorefter den gamle fil slettes. Så flyttes filerne ikke med ”Secure move” så kan den flyttede fil altså også gendannes.

Har man allerede slettet filer fra sin harddisk i håb om at de er væk for altid, kan Eraser også hjælpe med at disse filer heller ikke kan gendannes. Det gøres ved at vælge funktionen ”Erase Unused Space”.

Du kan downloade Eraser via følgende link: http://eraser.heidi.ie/download/ Her scroller du ned og vælger den første fil under Build Name.

 

 

Kategori:
Apps & services
-
Tags:
Windows
15. november 2016