Jagten på en 32-timers arbejdsuge

Indimellem kan man læse nyhedsartikler om, at en 32 timers arbejdsuge eller en firedages arbejdsuge eller lignende er fremtiden. Og der skulle da også være gode fordele både for lønmodtageren og arbejdsgiveren. Man skulle blandt andet blive mere produktiv og få mere overskud både fysisk og psykisk.

Men indtil videre ser det ikke ud til arbejdsgiverne står i kø for at tilbyde deres ansatte en kortere arbejdstid – i hvert fald ikke hvis du skal have det samme i løn for at arbejde mindre. Men hvis man er villig til at gå tilsvarende ned i løn, er der måske mulighed for at lave en aftale om det med chefen, alt efter hvilket område man arbejder inden for. Der er faktisk en del som arbejder deltid (defineret som mindre end 37 timer). Ifølge en rapport fra 2012 om kvinder og mænd på arbejdsmarkedet, har 14% mænd og 37 % kvinder en deltidsstilling i Danmark.

Men som sagt er en deltidsstilling også forbundet med en tilsvarende lønnedgang, og det er jo ikke alle der har økonomi til det. Og så er det slet ikke sikkert ens arbejdsgiver synes det er en god ide. Der findes dog arbejdsgivere som kan se værdien i kortere arbejdstid, se bare videoen her under, hvor en chef for den amerikanske virksomhed Treehouse fortæller om hvordan de ændrede arbejdsugen til at være en 32 timers arbejdsuge, og tilmed uden det gik ud over de ansattes løn:

Links til artikler om en kortere arbejdsuge

Hvis du vil læse nogle af de forskellige artikler om en kortere arbejdsuge, så er her et par links som kunne være interessante:

30 timers arbejdsuge – ikke nødvendigvis en dyr løsning
– Artikel i Information fra maj 2015.

Firedages arbejdsuge er fremtiden
– Artikel i Ekstrabladet fra august 2014

Derfor skal du arbejde mindre!
– Blog indlæg på arbejdsglæde.nu fra 2011

Alternativet: Giv alle en kortere arbejdsuge
– Artikel i avisen.dk april 2015

Danskere: Pressede forældre bør have kortere arbejdstid
– Artikel i Kristeligt Dagblad fra februar 2015

Kategori:
Tema
-
Tags:
livsstil
6. december 2019