Fugle er klogere end man skulle tro

Fugle er måske ikke lige det dyr man tænker først på, hvis man skal nævne et intelligent dyr. Fugle er mere de der flyvende væsner som vækker dig tidligt om morgenen med deres kvidren, bygger reder i udhænget, eller skider på bil, havemøbler og Moster Marie. Men nogle fugle er faktisk klogere end man umiddelbart skulle tro, og her er et par videoer som viser eksempler på kloge fugle.

Fugle som har lært at åbne en dør

Menneskeskabte bygninger er perfekte steder til redebygning og tilflugt, eneste ulempe set fra fuglens synspunkt må være at vi sætter døre og porte i vores bygninger, men disse fugle har fundet en løsning på det problem. I de følgende tre videoer kan du se nogle mindre fugle som har fundet ud af at nogle døre er udstyret med bevægelsessensorer som åbner døren for dem.

Her er et parkeringshus som gennem længere tid er blevet brugt til at bygge reder i, men da parkeringshuset blev lavet om og der blev sat døre i, fandt fuglene hurtigt ud af at aktivere den automatiske døråbner.

 

Porten i denne fabriksbygning var egentlig tiltænkt virksomhedens gaffeltruck, men en slave så det som en mulighed for at bygge en rede godt sikret inde i bygningen.

 

I den video fandt fuglene ud af at der var nem mad at hente på denne café, man skulle blot åbne glasdøren og så var der serveret.

 

Ravne og krager måske lige så kloge som nogle aber

Et studie på Lund Universitetet i Sverige, viser at ravne kan være lige så dygtige til problemløsning som chimpanser trods deres langt mindre hjerne. Kragerne klarede sig også godt, og blev vurderet til at være lige så kloge som gorillaer.

Videnskab.dk har lavet en fin artikel om studiet, som kan læses her. Og her under kan du se en kort video fra Lund Universitetet.

Og vil du se kraverne i action, så er der her under en video fra BBC Eartn, som viser hvordan en krave løser en kompliceret opgave for at opnå belønningen.

 

By-fugle er klogere end fugle fra landet

Men noget tyder også på at der er forskel i intelligensen hos fugle som lever i byerne og dem som lever på landet. Det viser et studie fra McGill University i Montreal, Canada. Og det passer jo meget fint med de første videoer i denne artikel, hvor fuglene har lært at åbne døre.

I videoen her under fortæller Jean-Nicolas Audet fra MCGill Universitetet om hvordan livet i byen har ændret fuglenes kognitive evner og opførsel.

 

Fugle er også sjove

Ja jeg ved det, det er sjove og nuttede katte videoer som som er den ultimative underholdning på internettet, men fugle videoer kan også være sjove. Så for at slutte denne serie om kloge fugle af, så er her en video med en samling af klip hvor fuglene virker mere sjove end kloge.

Kategori:
Video
-
Tags:
dyr Informativ
20. september 2017